dilluns, 4 de gener del 2016

10 Pautes perquè els nens i nenes aprenguin a aprendre

1. Fomenta la reflexió sobre el propi aprenentatge. Fes que el nen/a se pregunti que vol aprendre, perquè vol aprendre-ho i com va a fer-ho.

2. Treballa la *autoeficacia i l'autoestima oferint-li tasques que suposin un repte, però que sigui assolible. Han de tenir alguna dificultat però al mateix temps que puguin solucionar.


www.aulaideas.com
3. Davant nous aprenentatges, ajuda-li a començar analitzant els coneixements previs que tingui sobre el tema. Aprendre a aprendre significa poder establir relacions amb altres continguts i basar-se en ells, d'aquesta forma es produeix un veritable i significatiu aprenentatge, diferent a la memorització o còpia.

4. Deixa que segueixin el seu propi ritme. Cada persona és diferent i l'aprenentatge es construeix, això implica un procés que cadascú ha de seguir amb el seu ritme personal.

5. Afavoreix el seu paper actiu en la construcció d'aprenentatges. Davant la tasca d'aprendre el protagonista és el subjecte que aprèn i el seu paper per tant ha de ser actiu en la creació d'aquests aprenentatges. Per a això, permet-li i incita-li a la pràctica, la indagació i el desenvolupament de les competències o el saber fer.

6. Ensenya-li a avaluar el desenvolupament del seu aprenentatge. Això implica la reflexió durant el desenvolupament del procés d'aprenentatge. És a dir fes que reflexioni i que s'adoni que és el que après i com ho ha fet.

7. Mostra-li que l'error és una font d'aprenentatge.Ensenya-li a aprendre dels errors reflexionant sobre els mateixos.

8. Dóna-li suport emocional i autoestima per afrontar les dificultats que sorgeixin durant el procés i s'enfrontin al fracàs sense abandonar.

9. Desperta el seu interès i la seva motivació, fes-li veure la utilitat del que aprèn i tracta d'aportar-li mitjans i materials perquè es produeixi una veritable situació de creació d'aprenentatges.

10. Ajuda-li a reflexionar sobre els seus avanços en el procés. És important que vegin els assoliments aconseguits.